Rapport aanvullend pensioenfonds

Door Lara Wolters op 10 november 2020

Tot 2009 konden leden van het Europees Parlement inleggen in een vrijwillig en aanvullend pensioenfonds. Dit fonds, dat niet meer openstaat voor nieuwe leden, staat al jaren op omvallen en heeft een tekort van honderden miljoenen. Volgens de laatste berekeningen zit in 2024 geen geld meer in kas.

De Secretaris-Generaal van het EP beweert dat het Parlement – en dus de belastingbetaler – garant voor dit fonds als er geen uitbetalingen meer gedaan kunnen worden. De juridische onderbouwing voor die garantstelling wordt echter niet gegeven door het Parlement, ondanks herhaalde verzoeken.

Daarom heb ik onderzoek laten uitvoeren naar houdbaarheid van de garantstelling, om te zorgen dat de belastingbetaler niet wordt opgezadeld met de verplichtingen van dit fonds. Het onderzoek concludeert dat de garantiestelling van het EP juridisch en financieel niet houdbaar is.

Lees hier het rapport >

Lara Wolters

Lara Wolters

Lara Wolters is sinds juli 2019 lid van het Europees Parlement. Hiervoor werkte ze als beleidsadviseur bij de S&D-fractie en als adviseur bij een advocatenkantoor in Brussel. Als een van de jongste Europarlementariërs zet Lara zich in voor een transparante EU, kansengelijkheid in het onderwijs en meer politieke participatie van jongeren. Daarnaast wil ze betere Europese

Meer over Lara Wolters