Trots op EuroPride in Servië

Trots op EuroPride in Servië

Ondanks felle tegenstand van de Servische president Vučić startte gisteren de EuroPride in Belgrado. De organisatie zet moedig door na uitlatingen van de president, die zich eerder tegen het lhbti-evenement keerde omwille van ‘veiligheidsredenen’. “De pogingen van Vučić’ om de EuroPride te cancellen zijn vergeefs. Het enige dat deze week wordt gecanceld, is haat.”

Ook de parade, die zogenaamd wegens veiligheidsredenen onder vuur lag, zal zaterdag doorgaan. De organisatoren van Belgrade Pride en EuroPride blijven de boodschap ‘we will walk’ verspreiden en hebben van meet af aan aangegeven dat geen enkele EuroPride evenement wordt afgelast. 

EuroPride is een pan-Europees lhbti-evenement dat ieder jaar een week lang in een andere grote Europese stad wordt gehouden. Twee weken geleden zei de Servische president het jarenlang geplande evenement te zullen schrappen. 

Vijandigheid en discriminatie

De aan de EVP (de politieke familie van het CDA) gelieerde rechtse Vučić praat conservatieven en nationalisten graag naar de mond en werd na zijn uitspraken meteen bekritiseerd door lhbti-activisten en vele Europarlementariërs. De organisatie liet direct weten zich niets van zijn uitspraken aan te trekken.

Homoseksualiteit is legaal in Servië, maar homohuwelijken zijn niet toegestaan. Ook adoptie van een kind door twee ouders van gelijk geslacht is niet toegestaan. Activisten zeggen dat de lhbti-gemeenschap regelmatig wordt geconfronteerd met vijandigheid en discriminatie, met name vanuit de uiterst conservatieve Servisch Orthodoxe Kerk en uit de hoek van rechtse politici.

De organisatie verdient volgens Vera Tax onze volledige steun. “Lhbti’ers voelen zich zeer bedreigd in Servië, net daarom is deze EuroPride zo belangrijk. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Het reduceren van hun identiteit tot ideologie doet veel pijn.”

Moeilijke evenwichtsoefening

Dit weekend nog marcheerden duizenden Servisch Orthodoxe en extreemrechtse activisten door de hoofdstad van Servië. Demonstranten riepen anti-lhbti-slogans en steunden openlijk Ruslands invasie van Oekraïne.

Hoewel Servië al tien jaar kandidaat is voor EU-lidmaatschap, cultiveert de huidige rechtse regering steeds innige banden met het Kremlin. Onder Poetin heeft Rusland de rechten van de lhbti-gemeenschap veeleer  ingeperkt in plaats van versterkt, als deel van een ingebeelde ‘waardenstrijd’ met de EU. 

Als waarnemer van de Servische verkiezingen in april kon Thijs Reuten met eigen ogen aanschouwen hoe de democratie in Servië onder druk staat. “Vučić weet heel goed dat dit onacceptabel is. De Servische staat heeft de wettelijke plicht de veiligheid van EuroPride te garanderen. In plaats van cynische politieke spelletjes te spelen over de rug van de lhbti-gemeenschap, kan hij zich beter richten op de versterking van de Servische rechtsstaat. Want op deze manier blijft EU-toetreding voor Servië heel ver weg.” 

“Vučić’ poging EuroPride te cancellen was een klap in het gezicht van de hele Servische lhbti-gemeenschap. Maar het is hem niet gelukt. Ik ben trots op de vastberaden EuroPride-organisatie en de vele Serviërs die hen steunen. Het enige dat deze week wordt gecanceld, is haat.”