Door op 20 september 2015

Meer politie dan deelnemers bij Gaypride Belgrado

Er waren meer politiemensen dan deelnemers op de Gay Pride in Belgrado; en toch was het een succes. De Gay Pride is voor de tweede keer gehouden na jaren van afwezigheid. In 2010 ontaardde de tocht in geweld In 2011, 2012, en 2013 werd de optocht door de autoriteiten verboden. Het was dan ook een opluchting, dat er geen grote incidenten waren en dat ‘ hate speeches’  de afgelopen dagen nagenoeg afwezig waren.

Sterker nog, de honderden deelnemers konden genieten van een prachtige dag.  PvdA Europarlementariër Paul Tang was vandaag aanwezig om de organisatoren van Gay Pride te ondersteunen.  “Het was nog een heel gevecht met de autoriteiten om de tocht tot stand te brengen. Zo lijkt de politie de parade van de eigen bevolking af te willen schermen.”

Servië maakt de overgang naar een Europese democratie, met horten en stoten. Borging van burgerlijke vrijheden, waaronder die van de media, verdient voortdurend aandacht.  Ook op het gebied van mensenrechten gaat het nu beter dan twee  jaar geleden. Paul Tang spreekt regelmatig met Servische politici, journalisten, en mensenrechten organisaties en ziet vooruitgang.

“Twee jaar geleden werd de Gay Pride verboden,  de sfeer was toen uiterst gespannen. Dit jaar verliep gemoedelijk en zonder grote incidenten. Vandaag is het bewijs dat het dus anders en beter kan,” aldus Tang.

De organisatie  hoopt volgend jaar weer een Gay Pride te organiseren met meer deelnemers en hopelijk minder politiemensen.